Tehtävämme on EU:n muuttaminen

Blogi – Blogg,Kirjoituksia – Texter,Yleinen

Suomi on osa Eurooppaa. – Kyllä.

 

Euroopan unionin perusarvoja ovat hyvinvointi, kansanvalta ja rauha. – Kyllä.

 

Suomi ei pärjää yksin. Hyvää maailmaa rakennetaan vain yhteistyöllä, ei eristäytymällä. – Kyllä.

 

Silti ilmoittaudun Euroopan unionin vastustajaksi. Tarkemmin: ilmoittaudun nykyisen Euroopan unionin vastustajaksi.

 

Valta on politiikassa tärkeää. Kansanvalta on hyvää valtaa. Yhtiöiden ja virkakoneistojen valta on huonoa valtaa. EU:ssa hyvää valtaa on liian vähän, huonoa valtaa liian paljon.

 

Valtaa esittää muutoksia EU:n lakeihin on vain komissaareilla, siis virkamiehillä, ei kansanedustajilla. Lakien valmisteluvalta EU:ssa on hyvin merkittävästi ulkoistettu lobbareille. EU:n peruskirjasta puuttuu määräys, jonka mukaan valta kuuluu kansalaisille. Talouspolitiikassa kovin ja piittaamattomin valta EU:ssa on finanssiyhtiöillä. Jne.

 

Jokainen vallansiirto EU:lle on merkinnyt kansanvallan kaventumista.

 

Kansanvallan heikentymisen looginen seuraus on eurokriisi. Eurokriisi on tavallisten kansalaisten kriisi. Talouden ja hallinnon eliiteille se on suuren juhlan aikaa.

 

Pankkituen määrä eurokriisin puhjettua lasketaan biljooneissa (tuhansissa miljardeissa) euroissa. Veroparatiisit aiheuttavat nekin joka vuosi EU:n jäsenmaille biljoonan euron veromenetyksen. EU:n eteläisissä kriisimaissa miljoonat ihmiset ovat vajonneet köyhyyteen. Suomessakin oikeisto vaatii lisää leikkauksia ja julkisen sektorin alasajoa.

 

On turha toivoa, että nykyinen euro voi suojata meitä uusilta kriiseilta. Se aiheuttaa niitä.

 

Tehtävämme on siis EU:n muuttaminen.

 

Meidän on suljettava veroparatiisit, käynnistettävä massiivinen työn ja elvytyksen ohjelma ja otettava valta pois pankeilta. Näissä asioissa voimme edetä nopeasti kun vasemmisto voittaa vaalit.

 

Mutta tarvitsemme myös syvempiä muutoksia. Euroopan keskuspankille on asetettava työllisyystavoite. Yrityslobbareilta täytyy ottaa valmisteluvalta pois. Komissio on saatetteva demokraattiseen vastuunalaisuuteen. Ekologinen rakennemuutos on välttämätön.

 

Mitä teemme ellemme onnistu? Tiukka kysymys. Siihen on olemassa vain yksi rehellinen vastaus: Jollei EU:n muuttaminen pian onnistu siltä on otettava valtaa pois.

 

Sosialidemokraattien tulee siksi lisätä mainitsemieni tavoitteiden rinnalle vielä yhden: Niin Suomessa kuin muissakin jäsenmaissa on lähivuosina järjestettävä kansanäänestys siitä mikä valta kuuluu jatkossa yhteisesti EU:lle ja mikä kuuluu jäsenmaalle.

 

Suomen kansanvaltaa ei rakennettu kauniisti pyytämällä. EU:n demokratisointi on sekin työn takana. Ellei se onnistu Pohjoismaisen yhteistyön tiivistäminen hyvässä yhteistyössä Euroopan unionin kanssa on meille paras vaihtoehto.

 

 

Thomas Wallgren

Kolumni julkaistiin Demokraatissa 23.01.2014