Pro Drumsö vattentorn

Blogi – Blogg,Kirjoituksia – Texter,Yleinen

Drumsö vattentorn, ett svampformat torn i jätteformat, är en mastig byygnad från den tid då den första människan skjuts med satellit mot rymden och världen andades glad teknologisk optimism. Över 800 personer har skrivit på en adress för att tornet skall bevaras som minnesmärke och för verksamhet av skiftande slag, bland annat konst.

 

Staden har hittills, på basen av ganska svävande ekonomiska bedömningar gått in för att riva tornet. De kulturhistoriska argumenten för att bevara tornet har, i ljuset av de oklara siffrona, tills vidare inte räckt till.

 

I gott samarbete med Laura Kolbe, Jarmo Nieminen och ett dussin andra ledamöter i fullmäktige lämnade jag igår in en motion som syftar till att bevara tornet om det visar sej vara ekonomiskt rimligt.

 

Thomas

 

Valtuustoaloite: Lauttasaaren vesitorni

Lauttasaaren vesitorni on osa Helsingin siluettia. Mereltä käsin lähestyttäessä vesitorni on ensimmäisiä Helsingin kiintopisteitä. Lauttasaaren vesitorni on myös kaupunginosansa maamerkki ja monelle ihmiselle merkittävä osa paikallista identiteettiä.

Arkkitehti Osmo Leppämäen ja diplomi-insinööri Paavo Simulan suunnittelema Lauttasaaren vesitorni valmistui 1958. Se oli ensimmäinen suurikokoinen kartiomallinen vesitorni, taiteellisti ja teknisesti uraauurtava rakennus, joka ilmaisi jälleenrakentamisen optimismia ja tulevaisuuden uskoa, kenties myös uuden avaruusajan henkeä.

Suomen arkkitehtuurimuseon ja Helsingin kaupunginmuseon asiantuntijat korostavat Lauttasaaren vesitornin rakennustaiteellista ja kulttuurihistoriallista arvoa ja merkitystä. Monelle lauttasaarelaiselle ja helsinkiläiselle vesitorni on yhteinen symbolirakennus, jättiläissieni, jonka juurella on asuttu jo kolmen sukupolven ajan.

Lauttasaaren vesitornin välttämätön korjaaminen saattaa Oulun Puolivälinkankaan vesitornin korjauskustannusten valossa olla selvästi halvempi kuin esim. kaupungin tilakeskus on arvioinut ja myös edullisempaa kuin purkaminen. Lauttasaaren vesitornilla on myös käyttöä Lauttasaari-Seuran hallinnoimana näkötornina ja taidetapahtumien tilana. Viime vuonna Taideyliopiston tohtori- ja maisteriopiskelijat ovat toteuttaneet kolme menestyksellistä projektia tornin säiliössä.

Yli 800 henkilöä on allekirjoittamalla Pro Lauttasaaren vesitorni  -adressin ilmaissut halunsa säilyttää ja kehittää vesitornia yhtenä modernin Helsingin rakentamisen ja kasvun muistomerkkinä.

Pyydämme kaupunginhallitusta arvioimaan uudelleen em näkökohdat huomioiden edellytyksiä Lauttasaaren vesitornin säilyttämiseksi ja kehittämiseksi.

 

Helsingissä 15.1.2014

 

Laura Kolbe (kepu), Thomas Wallgren (sdp), Jarmo Nieminen (kok) ja n. 15 muuta valtuutettua ainakin seuraavista ryhmistä; RKP, Vihreät, Vas.