Robotti ei saa korvata ihmissuhdetta hoivatyössä

Blogi – Blogg,Kirjoituksia – Texter

Moni on yhtä mieltä siitä, että meidän on pysäytettävä hallituksen ajama sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus. Hyvä niin. Mutta hyvän hoitotyön ja koulutuksen tulevaisuuden kannalta on hoidettava yksi vieläkin tärkeämpi asia. Se on robotisaatio.

Robottien kehittymisessä uutta on se, että ne ovat tulossa ihmisten tilalle ihmisten välisiin suhteisiin. Jo nyt eräät vanhusten hoivalaitokset Helsingissä käyttävät hyljerobotti ”Paroa” ystävällisenä seuranpitäjänä. Korealaisissa kouluissa robotit työntävät ulos opettajia. On kiire pohtia huolellisesti, mihin oikeastaan haluamme robotteja ja mihin kenties emme.

Ehdotin kaupunginvaltuustossa 25.3.2015, että Helsinki laatisi vastuullisen robotisaation strategian ja että ihmisiä ei hoivatyössä korvattaisi roboteilla. Ehdotukseni äänestettiin pitkän väittelyn jälkeen kumoon. Mm vihreiden Osmo Soininvaara äänesti vastaan, ja perustelu on mielenkiintoinen. Hän halusi mielellään olla mukana selvittämässä robotisaation vaikutuksia, mutta vain jos selvitämme myönteisiä vaikutuksia. Minä teen työtä sen puolesta, että otamme selvää myös robottien kielteisistä vaikutuksista ja varaudumme niihin.

Thomas Wallgren

Keskustelu hoivatyön tulevaisuudesta jatkuu JHL:n kuntavaalipaneelissa Musiikkitalossa tiistaina 4.4.2017 klo 17:30-19:30: >>>Katso ohjelma…