Mitä on filosofia?

Blogi – Blogg,Kirjoituksia – Texter

Olen työssä Helsingin yliopistossa filosofian yliopistonlehtorina ja von Wright-Wittgenstein arkiston johtajana. Mutta mitä filosofia on? Tähän kysymykseen yritän vastata seuravassa kolumnissa yliopiston helmikuussa ilmestyneessä lehdessä, jota jaetaan tuleville opiskelijoillemme.

Jännittävimmät seikkailut ovat aivan lähelläsi

Elämä ilman itsensä ja muiden tutkiskelua ei ole elämisen arvoista. – Näin sanoi kaikkien aikojen merkittävin filosofi Sokrates seuraajilleen Ateenassa vain päivä sen jälkeen, kun hänet oli tuomittu kuolemaan. Sokrateen väittämää sopii tietenkin epäillä: Elämä ilman filosofiaa voi ehkä olla mahdollista. – Ehkä.

Filosofia on elämässämme usein läsnä, vaikka se ei aina näy. Kun vähiten odotamme filosofisten pohdintojen tarvetta, voikin olla vaikeaa antaa niiden olla vaikuttamatta ajatteluumme.

Saatat esimerkiksi ihmetellä, miksi tytöt heittävät palloa eri tavalla kuin pojat; niin kuin koko keho ei olisi mukana pallon liikeradassa. Tai kuinka tavalliset nuoret miehet ajattelevat, että rikkaus on menestymisen merkki, ja ihailevat sitten röyhkeydestään tunnettuja miljonäärejä.

Huomaat hämmentyväsi perustavanlaatuisesta ongelmasta: syntyivätkö aika ja materia alkuräjähdyksessä samanaikaisesti universumin kanssa, vai oliko aika, ja ehkä myös materia, jo olemassa ennen alkuräjähdystä.

Tunnistat yhtäältä ajattelevasi, että matematiikka, logiikka ja luonnontieteet puhuvat tosiasioista, kun taas moraalissa ja taiteessa emme puhu faktoista vaan subjektiivisista kokemuksista. Toisaalta tiedät, että että et ole ainoa, jonka mielestä on ihan oikeasti väärin sulkea lehmiä ja sikoja ahtaisiin koppeihin tai pettää ystäväänsä.

On outoa ja kauheaa elää kulttuurissa, jossa pystymme lähettämään ihmisiä kuuhun mutta emme pysty estämään nälänhätää ja sotaa omalla planeetallamme.

Ajattelet, että elämä on elämisen arvoista, ja ihmettelet miksi niin on.

Pohdit siis filosofisia kysymyksiä. Filosofia on ihmisenä olemisen perusta. Filosofia on läsnä pohdinnoissa ja kysymyksissä, joita emme itse varsinaisesti aseta, ja joihin on vaikea löytää vastausta; ja kuitenkin pohdimme niitä uudelleen ja uudelleen.

Filosofiassa on kyse ihmiselon suurimmista kysymyksistä; totuudesta ja maailmankaikkeudesta, yksityisestä ja tuntemattomasta. Asioista, jotka tiedämme, mutta joita emme voi ymmärtää.

Filosofiaan voi tutustua monesta eri näkökulmasta, samoin kuin filosofiassa on monia eri näkökulmia. Tervetuloa opiskelemaan filosofiaa Helsingin yliopistoon!

Thomas Wallgren

Katso haastattelu filosofian laitoksen työhuoneessa…