Pitääkö Kluuvin galleria siirtää Tennispalatsiin?

Blogi – Blogg,Kirjoituksia – Texter,Yleinen

Helsingin taidemuseon johtokunnan kokouksessa ensi keskiviikkona (19.2. klo 16.30) käsitellään museon johtajan, Maija Tanninen-Mattilan, esitystä Kluuvin gallerian siirtämisestä Tennispalatsiin (”Tennariin”) kun taidemuseon tilat siellä avataan remontin jälkeen laajennettuina syyskauden alussa 2015.

Esittelyn mukaan ”Taidemuseon johtokunta päätti (23.3.2010 § 21 ja § 22) tehdä esityksen taidemuseon toimintojen ja tilojen yhdistämistä yhteen tilaan.”

On selvää, ettei tuo edellisen kauden johtokunnan tekemä päätös sido nykyistä johtokuntaa. Uusi johtokunta päättää Kluuvin gallerian siirtämisestä parhaan ymmärryksensä mukaan. Kaupungissa, jossa harkitaan 200 miljoonan euron käyttöä Guggenheim-säätiön hankkeen rahoittamiseen Kluuvin gallerian siirtämisen perusteeksi ei riitä runsaan 40 000 euron säästö vuositasolla.

Siirtäminen voi silti minusta olla hyvä ratkaisu, seuraavista syistä: Gallerian konsepti on hyvä ja sen toiminta merkittävää. Näistä Taidemuseo ei ole luopumassa. Tilan vaihtamisella näyttäisi olevan Kluuvin gallerialle selkeitä etuja: aukioloaika pitenisi ja yleisöä voisi tulla enemmän. Helsingin taidemuseon yleisön kannalta etuna olisi lisäksi Tennarin näyttelytoiminnan monipuolistaminen: samalla käynnillä voisi saada entistä monipuolisemman taide-elämyksen.

Ennen päätöstä minun ja koko johtokunnan olisi kuitenkin tärkeää ymmärtää mahdollisimman hyvin Kluuvin gallerian siirtämisen huonot puolet. Tiedän, että Kluuvin gallerian nykyiset tilat ovat poikkeuksellisia historiansa takia. Mutta kuinka merkittävästä asiasta on kyse em. edut huomioiden? Jos Helsingin taidemuseo nyt lähtee vanha tila kuitenkin jää – odottamaan uusia ideoita? Toivon palautetta (thomas.wallgren(at)iki.fi), myös sitä ajatellen että johtokunta voi haluta jättää asian ensi viikolla pöydälle (eli päättää, että päätös tehdään myöhemmässä kokouksessa). Tällöin voisin järjestää avoimen keskustelun asiasta ennen seuraava kokousta, jos tarvetta tällaiseen ilmenee.

Thomas Wallgren
Filosofi, valtuutettu (sd.)
Taidemuseon johtokunnan pj.