Kan Helsingfors ta i bruk en egen lokal valuta?

Bristol Pound är en av de befintliga lokala valutorna. Bild: Ratoncito Perez cc 1.0

Det finns många slags pengar. Euron binder oss till den Europeiska centralbankens bedömningar av ansvarsfull penningpolitk. Bitcoin för tankarna till penningtvätt och massivt energislöseri i samband med brytningen. Men hundratals lokala valutor runtom i världen erbjuder alternativ som skapar gemenskap och ekologiska alternativ.

Helsingfors stad borde utreda vilka lokala eller parallella valutor som bäst passar oss. Det finns redan en riklig mängd erfarenheter av lokala valutor runt omkring i Europa – som t.ex. Sardex (Sardinien/Italien), WIR, (Schweiz) och Chiemgauer (Tyskland) – som Helsingfors stad kunde utnyttja i utvecklandet av sin egen valuta. Positiva erfarenheter av samarbetet mellan lokala valutor och kommuner i Europa är också viktiga att utnyttja i befredningen i Helsingfors. Vi kan t.ex. lära oss av SoNates (Nantes, Frankrike) och Brixton Proud (London, England).

Tidsbanken i Helsingfors, Stadin aikapankki är en föregångare som kan statuera exempel när staden tar fram en ny valuta. I utredningarna kan vi utnyttja tidsbankens erfarenhet av tovi-valutan, med dess strävan att stöda socialt och ekologiskt hållbara värden. Tovi är en del av det internationella nätverket för lokala valutor och tidsbanker CES.

Tillsammans med åtminstone sexton andra fullmäktigemedlemmar lämnar jag idag in ett fullmäktigeinitiativ om att utveckla en egen lokal valuta i Helsingfors.

Kommentit

Jätä kommentti