Helsingille oma valuutta?

Bristolin punta on yksi olemassa olevista paikallisvaluutoista. Kuva: Ratoncito Perez cc 1.0

Rahaa on monenlaista. Euro sitoo meidät EU:n keskuspankin arvioihin vastuullisesta rahasta. Bitcoin yhdistää meidät rahanpesuun ja valtavan laskentatehon vaatimaan energiantuhlaukseen. Samaan aikaan sadat paikallisrahat ympäri maailmaa tarjoavat yhteisöllisiä ja ekologisia vaihtoehtoja.

Paikallis- ja/tai rinnakkaisvaluuttoja, joiden toimintaa ja kokemusta hyödyntäen Helsingin kaupungin tulisi selvittää ja kehittää sille parhaiten soveltuva paikallisvaluuttamuoto, on runsaasti ympäri Eurooppaa. Näihin kuuluvat mm. Sardex (Sardinia/Italia), Bristol- ja (Englanti), WIR (Sveitsi), Chiemgauer (Saksa). Euroopasta löytyy myös positiivisia kokemuksia paikallisvaluuttatoiminnan ja paikallishallinnon yhteistyöstä, kuten SoNates:n (Nantes, Ranska) ja Birxton Pound:n (Lontoo, Englanti) tapauksissa.

Lisäksi Helsingin kaupungin paikallisvaluuttaselvityksen ja -kehittämisen keskiössä voisi hyvinkin olla Suomessa jo nyt toimivat aikapankit, etenkin Helsingin Stadin aikapankki ja sen sosiaalisesti ja ekologisesti kestäviin arvoihin sidottu tovi-valuutta, joka on osa kansainvälistä paikallisraha- ja aikapankkiverkostoa CES.

Jätän siksi yhdessä ainakin kuudentoista muun valtuutetun kanssa tänään valtuustoaloitteen Helsingin oman paikallisrahan kehittämisestä.

Kommentit

Jätä kommentti