Ydinaseet, väkivallattomuus ja vaipat vaalikampanjan valttikortteina

Blogi – Blogg,Etusivu – Framsidan,Kirjoituksia – Texter,Yleinen

Olen kerran ollut kotona ydinasevaltion puolustusministerin luona. George Fernandes oli Intian puolustusministeri 1998-2004 mm. Kargilin sodan aikaan. Kävin hänen luonaan ystäväni Vijay Pratapin kanssa juuri sodan kynnyksellä. Joimme keittiössä teetä ja juttelimme leppoisia. Kolme asiaa teki vaikutuksen.

Ensimmäinen oli vaippa-asia. George kertoi nousustaan kuuluisuuteen Bombayn rautatieläisten tulisena lakkokenraalina 1960-luvulla ja Janata Dal -liikkeen johtajana 1970-luvulla. Vaalikamppailuaan hän hoiti välillä leppoisasti vankilasta käsin mutta yleensä kenttää kierrellen aamusta iltaan.
Georgen valttikortteihin kuului vaippa. Vaippa vedettiin housuihin aamulla ja vaihdettiin illalla. Näin säästyi aikaa poliittiseen agitaatioon.

Vaippametodi toi tulosta. Fernandes nousi maailman suurimmassa demokratiassa vallan ehdottomaan ytimeen.
Joskus mietin kuinka moni suomalainen ehdokas käy vaipattoman vaalikampanjan. Joskus kysyn myös itseltäni: olenko minä tosissani kun kampanjani on vaipaton?

Vaikutuksen teki myös Fernandesin pelottomuus. Fernandes on pitänyt sosialistin kunnianaan, että hänellä, kansan ystävällä, ei ole henkivartijoita. Näin oli jo 1970-luvulla kun Vijay toimi Fernandesin lähimpänä poliittisena avustajana. Matkalla kotiin myöhään illalla miesporukka hyökkäsi heidän kimmppuunsa ja hakkasi Fernandesia kettingeillä ja teräsputkilla. Vijay syöksyi maahan kaatuneen Fernandesin selkään häntä suojellakseen omalla ruumillaan ja huusi Janata Dal liikkeen sloganin ”Me emme lyö takaisin.” Kuin ihmeen kautta huuto tepsi ja hyökääjät lähtivät tiehensä.

Kolme vuosikymmentä myöhemmin Fernandesilla, ydinsodan partaalla heiluvan maan puolustusministerillä, oli edelleen nolla-turvatoimet. Käydessämme ennalta ilmoittamatta hänen luonaan yhdentoista aikaan illalla vain pihan portilla päivysti aseistamaton vartija.

Kolmas asia jonka muistan elävästi on Vijayn Pratapin ja George Fernandesin välirikko. Fernandes veti 1990-luvulla perustamansa Samati-puoleen poliittiseen yhteistyöhön hindunationalististen puolueiden kanssa. Tämä sai Vijayn sanoutumaan irti kaikesta poliittisesta yhteistyöstä Fernandesin kanssa. Vielä viileämmiksi heidän välinsä muuttuivat juuri vuonna 1999 kun Fernandesin lohkaisu, että Intian ydinaseet edustavat gandhilaista väkivallattomutta, sai koko maailman huomion. Henkilökohtaisia välejään vanhat toverukset eivät kuitenkaan ole koskaan kokonaan katkaisseet.

Tuntuu erikoiselta kohtalon oikulta että juuri tätä kirjoittaessani tietekoneruudulleni ilmestyy Vijayn ja minun yhteiseltä ystävältä, Marko Ulvilalta, seuraava sähöposti:

”Moi, Vijayn entinen puolue on vuosikymmenten hajaannuksen jälkeen pannut hynttyyt yhteen ja on liikkeellä BJP/RSS:n vastaisella agendalla:

http://www.thehindu.com/news/national/janata-parivar-parties-announce-merger-mulayam-singh-yadav-to-head-new-party/article7105570.ece?homepage=true

Kiinnostavaa nähdä, löytääkö Vijay tästä viimein itselleen puolueen!”