Vihreät eivät ole siirtyneet oikealle

Blogi – Blogg,Etusivu – Framsidan,Kirjoituksia – Texter,Yleinen

HeSa todistelee (1.4.) että Sirkku Ingervon ja Zahra Abdullan päätös erota vihreistä ja perustaa uusi punavihreä ryhmä Helsingin valtuustoon on turha. ”Vaalikonevastausten vertailu kertoo” HS:n mukaan, ”että vihreät eivät ole siirtyneet oikealle”. Olen samaa mieltä: vihreät eivät ole siirtyneet oikealle. Siirtyminen ei ole mahdollinen koska Suomessa vihreät ovat aina olleet oikealla – teoissa, joskaan eivät puheissa eivätkä arvoissa.

Olen nähnyt vihreiden tekojen oikeistolaisuuden joskus turhankin läheltä kuuden vuoden aikana Helsingin valtuustossa. Vihreät suojelevat vahvasti lapisperheiden asemaa. Puolue on myös kiitettävän aktiivinen ympäristöasioissa. Veroparatiisien vastaisessa työssä, yksityistämisen estämisessä ja vanhustenhuollon resurssien turvaamisessa vihreistä ei kuitenkaan aina ole ollut apua. Tätä selitetään yleisesti sillä, että vihreiden kannatuspohja on koulututteujen nuorten perheiden keskuudessa. Mutta on myös toinen, syvempi syy.

Vihreät vierastavat valta-analyysiin perustuvaa talouspoliittista lähestymistapaa, kuten kaikki esimerkiksi Osmo Soininvaaran lukijat tietävät. Tausta on liikkeen alkutaipaletta leimannut taistolaisvastaisuus, joka oli tuolloin hyvinkin tarpeellinen. Oikeistolaistumisen ehkäisemiseksi esitin Vihreän puolueen perustavassa kokouksessa Tampereella syksyllä 1988 meille vihreille aktivisteille liittymistä eri puolueisiin oman puolueen perustamisen sijaan. Moni silloinen vihreä toimiikin edelleen muualla kuin vihreässä puolueessa.

Mahdolliselle uudelle punavihreälle puolueelle, kuten myös Suomelle tärkeälle vihreälle puolueelle, toivotan menestystä. Hyvä vaihtoehto Sirkku Angervolle ja Zahra Abdullalle voisi myös olla liittyminen toiseen puolueeseen. Niissäkin tarvitaan kipeästi vihreitä voimia.

Thomas Wallgren