Köttskatt – eller bättre alternativ?

Blogi – Blogg,Kirjoituksia – Texter

Det är ett faktum att produktionen av kött och mejeriprodukter har ett stort klimatavtryck. Betyder det att skatt på konsumtion av kött och mjölk är en viktig åtgärd för klimatansvar?

Svar: Tja!

Om jag i riksdagen inte kan göra något annat för klimatet men måste välja mellan att rösta för eller mot en köttskatt så kommer jag att rösta för. Det är säkert.

Men: innan det har gått så långt har jag satt mycket tid och energi på att arbeta för bättre alternativ än detta. Det är också säkert.

Låt mig förklara:

Vi behöver i Finland och i de rika länderna en övergång från mera till mindre belastande matvanor. Men att bara ändra på vad vi äter hjälper inte mycket om vi inte styr hela samhället mot en rättvis övergång.

President Macron införde av klimatskäl en ny skatt på bränsle i Frankrike. Men den skatten drabbade oproportionerligt fattiga på landsbygden. Följden blev de gula västarnas uppror som fortafarande pågår och sätter stopp för all klimatsmart politik i landet.

Köttskatten skulle antagligen också vara regressiv: den skulle drabba fatigare mera än välbärgade. Och då finns en uppenbar riskt att den skulle öka stödet för sannfinnarna som talar mot klimatansvar! Det kan alltså lätt gå så illa att en köttskatt blir skadlig för klimatet.

Vi behöver energisnål produktion och konsumtion. För att komma dit behövs lagar och normer som för i rätt riktning. Det behövs blad annat en progressiv skatt på utsläpp av koldioxid. Flygskatten är säkert mera progressiv än köttskatten.

Men hellre än enbart flygskatt arbetar jag för en bred samling av åtgärder som vi tar fram tillsammans med forskare från olika omrården för att nå en kraftfull effekt för rättvis omställning.

Thomas Wallgren

Kandidat i riksdagsvalet för SDP i H:fors