Akateeminen yhteisö ei ole vältellyt keskustelua eurokriisistä

Blogi – Blogg,Kirjoituksia – Texter,Yleinen

Katja Boxberg väittää arvostelussaan Timo Harakan kirjasta, että ”avointa keskustelua [eurokriisistä] ovat vältelleet myös poliitikot ja akateeminen yhteistö.” (HS 27.3.2014)

 

Väite on väärä. Joulukuussa 2012 luovutin yhdessä taloustieteilijä Christer Lindholmin ja filosofi Johanna Oksalan kanssa laatimani, 58:n intellektuellin allekirjoittaman vetoomuksen Suomen eduskunnalle. Allekirjoittajien joukossa oli huomattava määrä maamme eturivin yhteiskuntatieteilijöitä.

 

Vetoomuksessa esitimme kärkevää kritiikkiä Euroopan unionin ajamalle kriisipolitiikalle ja syvän huolestuneisuutemme suomalaisen hyvinvointivaltion tulevaisuudesta. Korostimme, että käsillä olleiden ratkaisujen hyväksyminen normaalein enemmistöpäätöksin merkitsee vakavaa uhkaa Euroopan unionin mahdollisuudelle onnistua demokraattisena projektina. Muun muassa tämä lehti jätti vetoomuksen huomioimatta. Eduskunta hyväksyi EU:n esitykset suurella enemmistöllä.

 

Helsingin yliopistossa tarkastettiin 9.3.2013 Katri Vallasteen väitöskirja mediasta ja euroskeptisyydestä. Vallasteen mukaan hänen tutkimuksensa osoittaa, että euroskeptisiä argumentteja ei juuri koskaan käsitellä suurimpien sanomalehtien pääkirjoituksissa. Vallaste totesi myös, että vaikka euroskeptisyyttä esiintyy kansalaisten parissa melko runsaasti media väheksyy euroskeptikkoja ja leimaa heidät ongelmalliseksi ryhmäksi. Suuri osa viestimistä vaikeni tutkimuksesta.

Tiedän myös omasta ja kollegoideni kokemuksesta, että EU-kriittiset akateemiset ja muut kirjoitukset ja myös esimerkiksi ajatushautomo Corporate Europe Observatoryn viime vuosien kymmenet eri tutkimukset jäävät lähes poikkeuksetta Suomen valtamedialta julkaisematta ja huomaamatta.

 

Erityisen vaikeaa on saada huomiota analyyseille, joiden mukaa Euroopan unionilta on otettava valtaa pois mikäli haluamme puolustaa sosiaalista ja ekologista vastuuta Euroopassa. Näin euroskeptisyys ja mahdollinen ero EU:sta on saatu näyttämään populistisen oikeiston ja marginaalisten pienryhmien asiana eikä Suomen ja Euroopan myönteisenä mahdollisuutena, johon kaikkien järkevien ihmisten on syytä suhtautua vakavasti.

 

 

Thomas Wallgren

Filosofian dosentti ja ylipistonlehtori, Helsingin yliopisto

Corporate Europe Observatoryn hallituksen jäsen

SDP:n eurooppatyöryhmän jäsen

 

Kirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa 28.03.2014