Suuri kaupunkiviljely- ja maakellarialoite

Kuva: Periegetes cc 4.0

Jätän 2. kesäkuuta kokoontuvalle elsingin kaupunginvaltuustolle aloitteen siitä, että kaupunki selvittäisi, kuinka kaikille halukkaille kaupunkilaisille voitaisiin tarjota mahdollisuus viljelypalstaan tai muuun viljelyä mahdollistavana paikkaan korkeintaan 15 minuutin kävelymatkan päässä kotoa. Lisäksi esitän, että selvitetään madollisuus tarjota kaupunkilaisille maakellaripaikkaa samalta etäisyydeltä.

Ohessa aloite kokonaisuudessaan:

Valtuustoaloite

Helsingin kaupunginvaltuusto 2.6.2021

Kaupunkiviljelyn edistäminen

Palstaviljelyllä on Helsingissä pitkät perinteet ja on edelleen suosittua. Uudempi urbaani aktivismi tuo sen rinnalle kattojen, pihojen, parvekkeiden, olohuoneiden ja kellareiden laatikko- ja ruukkuviljelyn. Joukkoliikenne vie helsinkiläisiä Nuuksion ja Sipoon arvokkaisiin metsiin ja kaupunkilaiset keräävät lähiluonnostakin marjoja ja sieniä omaan käyttöön ja ystäville tuliaisiksi.

Uteliaat kokeilevat villiyrttien hapattamista vähähiilistä ruokavalioa rikastuttamaan ja uudet osuuskunnat, kuten Oma Maa ja Herttoniemen ruokaosuuskunta, yhdistävät ihmisiä, jotka näkevät yhteisöllisen omavaraistalouden olennaisena osana suurta elämäntapamuutosta, joka yhdistää luonnon kunnioituksen ja globaalin solidaarisuudeen tasa-arvoiseen ja mielenkiintoiseen arkeen täällä.

Perinteisesti suuri osa keräilytalouden ja lähiviljelyn annista on säilötty maakellareissa esimerkiksi hapatteina tai sellaisenaan juureksina. Ruokakellarit ovatkin kauan olleet olennainen osa suomalaista omavaraistaloutta ja ruokakulttuuria.

Esitämme, että Helsinki laatii yhteistyössä asiasta kiinnostuneiden järjestöjen ja osuuskuntien kanssa suunnitelman siitä, miten kaikille halukkaille kaupunkilaisille voidaan tarjota mahdollisuus viljelypalstaan tai vijelylaatikkoon, joka sijaitsee korkeintaan viidentoista minuutin kävelymatkan päässä kotoa.

Samalla selvitetään miten halukkaille kaupunkilaisille voidaan tarjota mahdollisuus säilytystilaan maakellarissa, tai maakellarin olosuhteita vastaavassa tilassa, joka sekin sijaitsee korkeintaan viidentoista minuutin kävelymatkan päässä kotoa.

Kommentit

Jätä kommentti